Smartlog v3 » Benny Engelbrecht » Foghs tomme miljøløfter
Opret egen blog | Næste blog »

Benny Engelbrecht

- medlem af Folketinget

Foghs tomme miljøløfter

28. Aug 2007 18:00, Benny-Engelbrecht

Om to år bliver der trængsel i hovedstaden, når FNs klimatopmøde løber af stablen. Formålet er at forny den tidligere miljøaftale fra Kyoto. Statsministeren går nu ind for en ambitiøs politik forud for miljøtopmødet.
Betyder det så, at Fogh er blevet miljøbevidst?
Betyder det, at han er parat til at sløjfe de milliardbesparelser, hans regerings miljøministre har været pålagt siden 2001?
Nok ikke helt!
Vi er blot igen vidne til, at Fogh endnu engang har udskiftet ét sæt synspunkter med et andet.

Der er glædeligvis ingen grænse for, hvor højt VK-regeringen vil satse på klima, miljø og energi. Sloganet er "Mest miljø for pengene" - hvem kan være uenig i det? Hvis det altså holdt vand.
Vi har indtil nu oplevet massive nedskæringer på miljø- og energiområdet i løbet af fem år med Fogh ved roret - 5 år hvor Danmark er sakket bagud på miljø- og energiområdet.  Statsministerens ændrede holdning må derfor tages som udtryk for at han for en enkelt gangs skyld erkender en fejl.
I Foghs første regeringsår blev Bjørn Lomborg udnævnt til den store miljøguru. Miljøministeren har dog kun brugt én eneste af guruens rapporter. Denne ene rapport har kostet skatteyderne 83 mio. kr. Det må vist kaldes "mindst muligt miljø for pengene".
For dette beløb kunne man gennem tilskudsordninger have etableret solcelleanlæg i størrelsesordenen 75 til 100 MW - og samtidig have understøttet en branche, der har brug for et hjemmemarked til udvikling af nye produkter.

Regeringen har det med at bruge penge to gange. Det skete også i foråret, da miljøministeren afsatte en halv milliard til en plan for vand- og naturgenopretning. Men regeringen har tidligere sparet mere end en halv milliard på det selv samme felt - samlet resultat: Et stort rundt nul.
Det står nu knivskarpt, at vandmiljøplan III fortsat er utilstrækkelig, at regeringens svar på udfordringerne er passivitet. Nedbrydningen af vandmiljøet ved de danske fjorde og kyster fortsætter med iltsvind, døde fisk og døde havbunde.

De nye højere miljøafgifter, som skal finansiere lavere top- og mellemskatter, er til grin. Hvor mange danske familier vil ændre adfærd i brugen af el, vand, varme og benzin for at spare 350 kr. om året?
Det er slet ikke tilstrækkeligt, hvis formålet er, at begrænse resurseforbruget og stoppe den globale opvarmning.
Naturligvis er det meget synligt, når Fogh og Hedegaard viser den tyske kansler og stribevis af US-senatorer rundt på den vigende grønlandske indlandsis og ved de smeltede bræer, men det er trods alt indsatsen på nationalt plan, der tæller.
Her har regeringens hidtidige indsats været til dumpekarakter. Det kan end ikke værtskabet for klimatopmødet 2009 rette op på.
Anders Fogh, må nu aktivt vise, at den nye miljøprofil er andet end varm ordgas. Det kan ske ved aktive og reelle investeringer i miljøteknologi, både i form af forskning og prøveanlæg i stor skala. Det gælder for eksempel for nye typer vindmøller, solcelleanlæg og bølgeenergianlæg.
Vi har brug for reelle tiltag og ikke kun Foghs valg-gas.

Dette indlæg er bragt i Jyllands-Posten.

www.benny-engelbrecht.dk

Benny Engelbrecht
Benny Engelbrecht
- socialdemokraternes forbrugerordfører

Månedsoversigt for indlæg

« June 2018 »
MTWTFSS
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Søg


Tags

Arkiv