Smartlog v3 » Benny Engelbrecht » GDA misviser forbrugerne
Opret egen blog | Næste blog »

Benny Engelbrecht

- medlem af Folketinget

GDA misviser forbrugerne

23. Mar 2009 07:36, Benny-Engelbrecht

Hvor mange procenter er der i maden?En række store fødevareproducenter har de seneste år skabt en ny, frivillig ernæringsmærkningsordning til fødevarer, som baserer sig på angivelse af portionsstørrelser. Mærket GDA dækker over begrebet ”guideline daily amount” eller på dansk ”vejledende dagligt indtag”.
GDA-mærkningen påstås at angive, hvor mange procent af fødevaren, som dækker en persons daglige behov, og fødevareproducenterne har kaldt ordningen for en ”forbrugervejledning”. Denne vejledning er imidlertid stærkt tvivlsom.

GDA bygger på definitionen af to værdier, portionsstørrelse og dagligt behov/maksimalt dagligt indtag. Disse varierer stærkt fra menneske til menneske, fra produkt til produkt og fra portion til portion. Industriens referenceværdi er de ”vejledende” daglige indtag for en gennemsnitskvinde.

Det gør GDA problematisk. Gennemsnitskvinden, -manden og -barnet har slet ikke de samme ernæringsbehov, ligesom der er store generelle forskelle på aldersgruppernes ernæringsbehov. Især for den anbefalede daglige dosis sukker er den realistiske GDA-værdi langt højere end den, der er angivet på de allerede eksisterende GDA-deklarationer.

GDA er derfor ubrugelig som et instrument, forbrugerne kan bruge til at vurdere næringsværdier og dermed fødevareindkøb. Mærkningen indeholder ingen vurdering af, om indholdet af fedt, sukker m.v. er enten højt, mellem eller lavt, eksempelvis ved en farvekode. Det er desuden urealistisk, at forbrugerne skulle være i stand til gennem GDA at holde rede på, hvad de spiser i løbet af en dag, og om deres næring er i overensstemmelse med det vejledende daglige indtag. Denne uanvendelighed er påvist i forbrugerundersøgelser fra de engelske forbrugeres organisation Which? og den tilsvarende hollandske Consumentenbond.

Der virker nærmest grotesk når man ser på en helt almindelig halv-liters Coca-Cola. Her holder man sig i GDA-deklarationen indenfor det tilladelige – produktet ser altså ud til at være OK. Men det skyldes alene at indholdet af flasken beregnes til 2 portioner. Med andre ord: Drikker man hele flasken, overskrider man anbefalet dagligt indtag!
Havde producenterne så udvist ansvar og kun solgt deres produkter i de anbefalede portionsstørrelser, så kunne man forstå det, men det gør man ikke.

GDA-mærket bør derfor fjernes fra danske fødevarer. GDA-deklarationen er utilstrækkelig, fejlagtig og vildledende. Jeg beklager dybt, at fødevareministeren har valgt en hel uholdbar holdning til GDA – og derfor ser jeg med tilfredshed frem til at et flertal udenom regeringen på onsdag pålægger ministeren at lægge en ny kurs.

www.benny-engelbrecht.dk

Kommentarer

 1. Anders
  27. Aug 2009 11:07
  1

  Er generelt meget svært at gennesmskue hvilke råd man skal følge i dag. Nogen gode råd?

 2. Benny Engelbrecht
  12. Sep 2009 21:48
  2

  @ Anders: Der er utrolig mange mærker i forbrugerjunglen, så du har helt ret i at det er vanskeligt at finde vej. Det bedste råd er at holde sig til kostpyramiden.

 3. Benny Engelbrecht
  12. Sep 2009 21:49
  3

  Og husk i øvrigt at bloggen er flyttet til http://benny-engelbrecht.dk så der går lidt tid før man får svar her på siden :-)

 4. Jordan Shoes
  9. Sep 2011 10:17
  4

  eg tror fortsat fuldt og fast på at brugen af internet i politik er et glimrende supplement til mødet mellem borger og politiker, men det kan naturligvis ikke erstatte at man mødes i den lokale brugs eller får et brev fra en borger. Jeg har fået mange spændende og inspirerende henvendelser på grund af min blog. Jeg har fra tid til anden spurgt læserne hvad de syntes om bestemte politiske emner – nogle gange har det stået ubesvaret, andre gange har det næsten lagt bloggen ned. Og det var ikke altid til at forudse hvad der gav mange og hvad der gav få

 5. herve leger
  23. Nov 2011 12:22
  5

  Oh. Disappointing. Zou Jiming face inquiries by telling her. Thought it a gossip. chanel bags uk, Xiao Han is not in the chase Yin Xinhui?" With a word directly reached the revolutionary base areas. herve leger outlet, but never seen her so comfortable smile. .

 6. North Face
  14. Dec 2011 03:47
  6

  The North Face Official North Face UK Store. From technical climbing .

 7. cheap louis vuitton bags
  10. Jul 2012 04:43
  7

  Welcome to our cheap louis vuitton outlet online store. Large of 2012 new louis vuitton bags, handbags outlet for mens womens.You can choose your favorite lv easy. Top lv, free shipping.

Benny Engelbrecht
Benny Engelbrecht
- socialdemokraternes forbrugerordfører

Månedsoversigt for indlæg

« May 2018 »
MTWTFSS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Søg


Tags

Arkiv