Smartlog v3 » Benny Engelbrecht » Klar returret - ikke kun til jul
Opret egen blog | Næste blog »

Benny Engelbrecht

- medlem af Folketinget

Klar returret - ikke kun til jul

7. Dec 2008 17:47, Benny-Engelbrecht

Klik her for at se videoblog...”Gid det var Jul! Hvor det var rart. Men nu maa den da komme snart, det varer ikke længe,” lyder sidste vers af Johan Krohns ”Peters Jul” – og for forbrugerne kommer der også en kedelig overraskelse, når den grimme blomstervase fra tante Emma ikke kan byttes 3. juledag.

For det er hovedreglen: Dit køb kan ikke byttes, med mindre det er i stykker, eller hvis den handlende selv har givet køberne bytteret. Derfor skal den travle julegavekøber tjekke, hvilken bytte- eller fortrydelsesret hver enkel forretning giver forbrugeren.

Mange tror fejlagtigt, at forretningerne har pligt til at bytte et køb, men det har de altså ikke. Der er heller ikke nogen generel frist for, hvor længe en given vare kan byttes. Bordet fanger, med mindre butikken udtrykkeligt gør opmærksom på det. Men køber man julegaver på nettet, så har forbrugeren bytteret i to uger efter købet.

Så forbrugerne bør skrive ”fast returret” på ønskesedlen til Julemanden eller hvem man nu forventer gaver fra. Når forbrugerne er så meget i tvivl må det være på tide at indføre en generel fjorten dages-ret til at bytte en vare. Det ønsker Socialdemokraterne, så vi kan få ligestillet den ”fysiske handel” med nethandelen.

Det er klart, at fortrydelsesretten ikke skal gælde alle varetyper. Hvis juleanden i sidste øjeblik bliver droppet til fordel for kalkun eller blodpølse, er det forbrugerens hovedpine. Letfordærvelige varer skal smides ud, ikke byttes. Også for varer i brudt emballage skal bordet fange, med mindre naturligvis der er en defekt ved varen, som først kan ses, når den bliver åbnet. Generelt finder man på nethandelen nogle retningslinjer, som sagtens kan overføres til den fysiske handel.

Så er forretningerne da velkomne til at give bedre bytte- og returrettigheder, men forbrugerne bør have faste tommelfingerregler at gå efter. Alle forbrugere i dag kender fx deres toårsgaranti efter købeloven, så de kan hurtigt komme til at huske en 14 dages-returret. Men indtil da kan virksomhederne selv gøre lidt mere for at oplyse forbrugerne om de regler, de selv følger. Man kunne med fordel også kunne hente sådan en oplysning på alle forretningers hjemmesider.

Se min videoblog om returret her...

www.benny-engelbrecht.dk

Kommentarer

 1. Niels-Ole Krohn
  9. Dec 2011 17:23
  1

  En lille rettelse - det er ikke sidste vers af
  Peters Jul - der følger mange afsnit efter det
  vers

  De glædeligste julehilsner

  Niels-Ole Krohn

  efterkommer af forfatter familien til Peters Jul

  krohn@post.tdcadsl.dk

 2. Louis vuitton outlet store
  21. Apr 2012 09:18
  2

  http://www.cclouisvuittonuk.org Louis Vuitton UK
  http://www.mylouisvuittonuk.net louis vuitton bags
  http://www.onlinelouisvuittosale.com louis vuitton outlet online
  http://www.onlinelouisvuittonstore.net/ louis vuitton online
  http://www.outletlouisvuittonstore.org louis vuitton outlet store
  http://www.uklouisvuittononline.net louis vuitton outlet store
  http://www.borselouisvuittonit.org borse louis vuitton
  http://www.tiffanyandcoweb.com Tiffany jewellery

Benny Engelbrecht
Benny Engelbrecht
- socialdemokraternes forbrugerordfører

Månedsoversigt for indlæg

« July 2018 »
MTWTFSS
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Søg


Tags

Arkiv

Relaterede