Smartlog v3 » Benny Engelbrecht » Med jobpatruljen på arbejde
Opret egen blog | Næste blog »

Benny Engelbrecht

- medlem af Folketinget

Med jobpatruljen på arbejde

4. Jul 2008 16:40, Benny-Engelbrecht

JobpatruljenMin mobiltelefon ringede onsdag formiddag: ”Hvad laver du torsdag?” Det var min energiske ven Jesper fra LO Ungdom i den anden ende. For mit indre blik så jeg mig selv sidde i den brændende sol på terrassen med Kjeld Hansens ”Det tabte land” og rigeligt koldt vand indenfor rækkevidde. ”Jeg har ingen faste planer – endnu,” svarede jeg som sandt var.

30 sekunder senere var planerne om Kjeld Hansens mastodontværk, som jeg kun har nået de første par kapitler af, lagt på hylden og i stedet stod den nu på en tur med LOs Jobpatrulje rundt i Sønderjylland.

Jobpatruljen kører i denne uge i Sønderjylland med tre hold, der besøger arbejdspladser hvor de snakker med unge under 18 år, for at oplyse dem om deres rettigheder som medarbejdere. Samtidig kan arbejdsgiverne få råd og vejledning.

Det fantastiske ved projektet er at det er andre unge der rådgiver. De arbejder alle frivilligt og har et kæmpe engagement. I går kørte jeg derfor rundt med Jesper og Mads, der dels havde en plan med virksomheder der var udpeget på forhånd og dels improviserede lidt undervejs.

”Der ligger da en grillbar! De kunne godt have en ungarbejder ansat”, udbrød Jesper – og jo minsandten, der var bid. Ikke blot arbejdede den unge alene, der var heller ikke styr på den lovpligtige APV.

Det var nu ellers ikke fordi der var store problemer der hvor vi kom frem. Der var i det store og hele styr på reglerne, de unge var blevet godt introduceret til deres arbejde og der blev udbetalt feriepenge. En anden interessant ting var at vi blev taget rigtig godt imod. Der var ingen sure miner eller negative udsagn. Dørene blev slået op og vi fik fred til at snakke med de unge ansatte i de 5 – 10 minutter der normalt tager for Jobpatruljen at gennemgå deres spørgeskema og svare de unge på spørgsmål. Hvis der skulle være behov for opfølgning på noget af det patruljen finder ud af under deres besøg, er det den respektive fagforening der tager over, så det ikke er de unge aktivister der skal stå med ansvaret.

Jeg spurgte naturligvis om den positive modtagelse kunne skyldes at jeg var med – ganske vist diskret i baggrunden, men med var jeg jo. Det kunne de afvise. Det er helt normalt at de blive modtaget så positivt. ”Det er jo ikke første gang Jobpatruljen kommer på besøg,” som Jesper sagde.

Det var meningen at Jobpatruljen skulle besøge 100 sønderjyske virksomheder i denne uge, men allerede torsdag var man langt forbi det tal. Det kunne jeg godt forstå efter at have oplevet Jesper og Mads i aktion. Det blev ikke sjusket med noget, men når et besøg var ovre og registreret korrekt var det hurtigt videre til næste stop.

Vi havde en aftale med en journalist ved middagstid og vi ville ikke komme for sent, så vi ankom i god tid til det aftalte sted. Der var et kvarter til aftalen. Inspireret af de unge aktivister foreslog jeg at aflægge en videoudlejningsforretning overfor besøg. Det var de med på. Der var skam også en ungarbejder ansat, men også her var der fuldstændig styr på det hele. Selv APV havde man styr på. ”Får du løn når du er syg?”, spurgte Jesper og lige det spørgsmål kom den unge medarbejder i tvivl om. ”Jeg har aldrig været syg!”, udbrød hun. En nærmere undersøgelse viste at også det var der styr på.

Og hvad kunne jeg så bruge det til? Havde det ikke været mere spændende at være med på en tur hvor vi havde afsløret et par storslemme arbejdsgivere? Folk der virkelig udnyttede unge medarbejdere på det groveste?
Nej – faktisk ikke. Jeg er utrolig glad for at have oplevet hvordan så mange arbejdsgivere behandlede deres medarbejdere rigtig godt. Undervejs fik jeg også snakket med et par arbejdsgivere der ikke lagde skjul på at de brugte ungarbejderne som en helt naturlig rekruttering af lærlinge. Konkurrencen om arbejdskraft er ganske enkelt sådan, at man er nødt til at sætte indsatsen ind så tidligt som muligt.

Jobpatruljen kører videre – også i dit område. Og husk hvis du støder på unge fra LO, så er det en vigtig opgave de er i gang med – så tag godt imod dem.

www.benny-engelbrecht.dk

Benny Engelbrecht
Benny Engelbrecht
- socialdemokraternes forbrugerordfører

Månedsoversigt for indlæg

« July 2018 »
MTWTFSS
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Søg


Tags

Arkiv

Relaterede