Smartlog v3 » Benny Engelbrecht » Posten skal ud, uden forringelser
Opret egen blog | Næste blog »

Benny Engelbrecht

- medlem af Folketinget

Posten skal ud, uden forringelser

23. Jan 2008 17:58, Benny-Engelbrecht

Læs mere om PostdanmarkDet gammelkendte udtryk: Posten skal altid ud, kunne man næsten tro var ved at blive glemt. En lang række historier om forringelser i postbetjeningen af udkantsområderne i Danmark dukker op i medierne i disse dage. Eksempelvis kunne man i går aftes i TV-programmet Kontant på DR1, se en række eksempler på forringet postservice i udkantsområderne.

I dag blev der stillet spørgsmål i Folketinget til Transportministeren om en næsten Molbo-agtig sag fra Læsø, hvor der blot findes 1.100 husstande, men den lokale biograf skal betale for mindst 3.000, for at få omdelt sine programmer.

Et andet eksempel fra udsendelsen er det lille blad Landposten, der udgives i 950 eksemplarer i Tamdrup Sogn ved Horsens. Fremover skal udgiverne slippe store ekstrabeløb for at få bladet ud – i alt 4.100 kroner mere per omdeling. Samtidig kan man kun få omdelt materialet i fem udvalgte uger om året. Helt præcis kan det kun ske i ugerne 9, 11, 22, 35 eller 48.

Jeg vil i de kommende uger holde meget nøje øje med problemsager på postområdet – og om nødvendigt trække ministeren i salen igen, hvis det viser sig der er behov for det. Læserne på denne blog skal naturligvis være meget velkomne til at henvende sig, hvis de kender til konkrete sager. Jeg kan naturligvis ikke love jeg vil tage dem alle op, men jeg vil udvælge principielle sager fra både bloggen og anden offentlig omtale. Man kan naturligvis også kontakte mig direkte på telefon eller mail – ja sågar via post, hvis man ellers tør.

Tidligere i dag udsendte Socialdemokraterne følgende pressemeddelelse, i forbindelse med den seneste tids omtale af postproblemer:

S: Liberaliseringspres gør posten dyr og dårlig
 
Regeringens pres for en hurtig liberalisering af Post Danmark går ud over forbrugerne i form af ringere service og højere priser. Det mener Benny Engelbrecht, der er Socialdemokraternes postordfører.
 
- De problemer vi ser med Post Danmark i øjeblikket, hvor vi hører om ringere service i landområderne og dyrere ydelser, skyldes at Post Danmark forsøger at gøre sig klar til en liberalisering. Regeringen signalerer, at den ønsker en hurtig liberalisering, og det reagerer Post Danmark naturligvis på, siger Benny Engelbrecht.
 
Benny Engelbrecht minder om, at det ikke haster med en liberalisering af postvæsenet. Det behøver først ske i 2011, hvor det bliver pålagt af EU.
 
- Og når vi taler liberalisering, så er det helt afgørende, at det bliver med forbrugerne i fokus. Det handler ikke om, at nogen skal ind og plukke de lavthængende frugter i Post Danmark. Hvis ikke en liberalisering kommer til at være i forbrugernes interesse, giver det ingen mening at liberalisere, siger Benny Engelbrecht.
 
Socialdemokraterne opfordrer regeringen og Post Danmark til at sætte farten ned med hensyn til liberaliseringsplanerne og i stedet koncentrere sig om at få Post Danmark til at levere bedre service til forbrugerne.

www.benny-engelbrecht.dk

Kommentarer

 1. Frede Dauer
  12. Mar 2008 13:00
  1

  1.
  Som udgangspunkt har vi fået det postvæsen, som politikerne bad om, da Post Danmark blev et aktieselskab og senere fik en kapitalfond som medejer.

  2.
  Post Danmark har kun monopol på breve op til 20 gram .. indtil videre. Resten .. inkl. kirkeblade .. er der fri konkurrence på.

  3.
  Når det er sagt, så er der god grund til at tjekke op på, om Post Danmark lever op til sine koncessionsforpligtelser. Ikke mindst når det gælder postbetjensingsteder, hvor Post Danmark har outsourcet til dårligere løn- og arbejdsvilkår plus lavere serviceniveau.

 2. Benny Engelbrecht
  12. Mar 2008 22:15
  2

  @ Frede: Processen om at liberalisere har været længe undervejs - næste skridt er den sidste del med breve under 100 gram. Langt hen ad vejen har privatiseringen af PostDanmark hængt sammen med den udvikling.
  Og så lige for at få det helt korrekt skal det understreges at PostDanmark faktisk fortsat har eneret på breve op til 100 gram og ikke kun 20 som du skriver. I øvrigt findes 20 grams grænsen ikke længere. Mindste porto er nu 50 gram.
  I forbindelse med liberaliseringsforhandlingerne, der er startet med udgangspunkt i et seminar vi postordførere var til i transportministeriet i dag, vil vi helt naturligt tage spørgsmålet om kvalitetskrav op. Hvad vil vi egentlig med postbetjeningen i Danmark. Du er meget velkommen med ønsker.

 3. Frede Dauer
  13. Mar 2008 08:46
  3

  hmmm og OK..den med 20 gram var en smutter, men skal vi ikke handle og være enige om at eneretsgrænsen pt er 50 gram.

 4. Benny Engelbrecht
  13. Mar 2008 09:32
  4

  Hej Frede.

  Det fremgår af bekendtgørelsenm for PostDanmark at:

  Kapitel 2. Eneretten
  § 4. Eneretten omfatter indenlandske adresserede breve og adresserede breve fra udlandet til Danmark, som vejer til og med 100 gram. Stk. 2. Indenlandske adresserede breve, der er omfattet af den i stk. 1 omtalte eneret, afgrænses tillige af en prisgrænse, der fastsættes til taksten for befordring af almindelige indenlandske breve af første vægtsats ganget med 3.

 5. Frede Dauer
  13. Mar 2008 09:47
  5

  Du glemte lige stk. 3 i paragraffen:
  Stk. 3. Eneretten afgrænses pr. 1. januar 2005 af en øvre vægtgrænse på 50 gram samt en prisgrænse på to og en halv gange taksten for indenlandske breve af første vægtsats.

  Trafikministeriets hjemmeside:
  "Til gengæld for befordringspligten har Post Danmark A/S eneret til at befordre adresserede breve op til 50 gram."

 6. Benny Engelbrecht
  13. Mar 2008 09:51
  6

  Du har ret :-)

Benny Engelbrecht
Benny Engelbrecht
- socialdemokraternes forbrugerordfører

Månedsoversigt for indlæg

« June 2018 »
MTWTFSS
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Søg


Tags

Arkiv