Smartlog v3 » Benny Engelbrecht » Regeringens Titanic-økonomi
Opret egen blog | Næste blog »

Benny Engelbrecht

- medlem af Folketinget

Regeringens Titanic-økonomi

5. Mar 2009 11:32, Benny-Engelbrecht

Vækstpakke er nødvendig”Nogen fremstiller det, som om vi kører på kanten af afgrunden. Det gør vi ikke, men vi har kurs mod den, og vi kan se den. Vi kan se den tydeligt.”

En ærlig finansminister kunne i dag med større ret genbruge Knud Heinesens ildevarslende ord. Men nu træner Lars Løkke jo til at blive forfremmet, så ærlighed skal man ikke forvente fra den kant. Han kunne også have citeret sin statsministers fyndord: Pengene fosser ud af statskassen.

Ledigheden eksploderer

Ved Folketingets åbningsdebat i oktober udpegede Socialdemokraterne den stigende ledighed som det væsentligste problem. Regeringen sagde derimod, at der skulle flere ud på arbejdsmarkedet. Den analyse holdt man fast i. Den var helt forkert. Regeringen har under- og fejlvurderet situationen fuldkommen i et år, og den fortsætter med det. Imens skyder ledigheden til vejrs. Ifølge en ny prognose fra Dansk Industri (januar 2009) stiger ledigheden i år til det tredobbelte, altså ca. 150.000. Ja, så er vi nogenlunde dér, hvor Nyrup måtte slippe i 2001.

Regeringens modtræk er til at overskue. Man har nu udarbejdet en skattereform – og har reserveret den til sig selv og Dansk Støtteparti. Desuden har man udskudt erhvervslivets betalinger med en måned. Det dur alt sammen ikke til ret meget. Til gengæld har Socialdemokraterne, SF og De Radikale fremlagt hver sin vækstpakke, som tilsammen er af en hel anden lødighed. Regeringen slingrer blot handlingslammet rundt.
Ja, finansministeren er endda så optimistisk at sige at krisen er ovre inden efteråret. Den vurdering skal man næsten være på euforiserende stoffer for at dele.

Dyrt at lade stå til

For nylig underkastede en søndagsavis de vækstplaner, som efterhånden foreligger, en granskning. Avisen regnede blot på, hvor meget hver enkel ny arbejdsplads vil koste efter fx Socialdemokraternes eller SF´s vækstpakker. Socialdemokraterne vil afsætte 36 mia. over to år og får 42.000 arbejdspladser ud af det, så det kan da godt se ud til at blive en dyr gang jobskabelse.

Der er så blot mindst to alvorlige indvendinger. For det første er der én manøvre, som er endnu dyrere. Og det er dén, regeringen har valgt: Nemlig at lade stå til. Det koster dyrt. Foreløbig mister 1000 mennesker hver uge arbejdet uden udsigt til, at ret mange af dem blot kan få et job i samme branche næste uge. Alene den dag, de præsenterede skattereformen, blev der varslet næsten 1300 afskedigelser. En maskinarbejder kan nu altså ikke lige lægge billet ind på et ledigt job som arkitekt eller styrmand. Men der er brug for beskæftigede i omsorgssektoren, så en del kan efter omskoling fortsætte dér.

Milliarder til kredit giver nul job

Den anden er, at bladet udelukkende beskæftigede lommeregneren med Socialdemokraternes og SF´s vækstpakker – ikke regeringens. Det har så den årsag, at regeringen slet ikke har nogen vækstpakke, men en kreditpakke, så erhvervslivet får lidt henstand med sine betalinger. Det er i hvert fald en dyr ”vækstpakke”.

For nok har erhvervene fået lidt pusterum, men deres regninger skal betales under alle omstændigheder. Desuden udskyder man bare pinen for virksomheder, som ville gå ned under alle omstændigheder. Altså får erhvervene statstilskud til usunde foretagender. Og hvor mange job får vi af de udskudte regninger? Et stort rundt nul. Omvendt banker Fogh-regeringen et gevaldigt nyt hul under vandlinjen i statskassen på næsten fire milliarder kroner. Det er denne regering dygtig til.

Altså: Hvis man havde sammenlignet oppositionens vækstpakker med regeringens, så var konklusionen blevet en anden: Regeringens kreditpakke giver hverken vækst eller job. Altså er prisen på nul arbejdspladser fire mia. kr. – det må da være verdenshistoriens dyreste arbejdspladser.

80 mia. ud af statskassen på et år

Så oven i de 40 mia. kr., regeringen har bevilget i skattelettelser siden 2002, kommer der en ny regning i takt med den stigende ledighed. Og nu strammer det økonomisk til som de aldeles ikke gode gamle dage under Schlüter.

Det er lige ved at være en genudsendelse: For et halvt år siden var overskuddet på statskassen bekvemt og stort – 56 mia. I år blæser der andre vinde, for nu kan vi se hen til et underskud på mere end 23 mia. kr. Det skyldes tre ting: Faldende indtægter fra skat, lavere moms og stigende udgifter til dagpenge. På ét år har Danmark mistet 80 mia. kr. – et næsten ubegribeligt stort beløb.

Engang i 90´erne var det sådan noget, der fik en ilter oppositionspolitiker til at sige: Pengene fosser ud af statskassen. Nej, det gjorde de faktisk ikke dengang, tværtimod – men det gør de nu. I faretruende grad.

Den danske økonomi kommer derfor ikke ”automatisk” ud af krisen, når uligevægterne har fundet en ny ligevægt.. Der skal ske noget mere. 12 år med overskud på finanserne er forbi.

Regeringspolitikerne forsikrer, at der skam allerede er gjort meget: Der er afsat 16 mia. på finansloven og så er der lige fem mia. til, som skal modvirke udviklingen. Hertil kommer en skattereform og henstand til erhvervenes regninger. Den svada er der jo ikke en sjæl, der tror på, for det bliver ikke til noget. Løkkes løfte om, at han har ”krudt i skuffen”, er varm luft. Skuffen er tom.

Aftalt skattereform for de få

Nu har regeringen lavet en skatteaftale kun med Dansk Støtteparti. Intet kunne være mere idiotisk. VKO må da vide, at en sådan smal reform til gavn for de velstillede vil blive ændret af det flertal, som overtager fallitboet efter Fogh og Løkke. Gør dig ingen illusioner. Reformen var klappet af med Pia Kjærsgaard på forhånd, og vi andre kunne højst få lov til at sætte et gummistempel, hvis vi havde lyst. Vi ville dog ikke være med til at banke endnu et hul i statskassen, og det er netop det man har gjort med de ufinansierede skattelettelser.

Den danske skattepolitik svarer lidt til, at kaptajn Smith på Titanic dén nat i april 1912 havde sagt: ”Du fredsens, sikke da et stort, nydeligt isbjerg dér om styrbord. Det prøver vi da lige at ramme bare for sjov – for det her skib kan jo ikke synke.” Nu kan vi altså ikke bare se isbjerget, regeringen har sat kurs lige mod det. Fogh selv er mentalt gået fra borde, og resten af besætningen tumler rundt.

www.benny-engelbrecht.dk

Kommentarer

  1. Tore ‘Federal Reserve‘ Toivicco
    17. Apr 2009 18:04
    1

    Who controls Federal reserve?

    http://www.youtube.com/watch?v=NzLIz27GqWs

    Most important question in US history?

    http://www.usagold.com/federalreserve.html

    Federal reserve controls US income/ finance?

    http://www.scionofzion.com/federalreserve.htm

    Is Ron Paul talking about this?

    -Tore ‘Federal reserve’ Toivicco

    -

    Hvem kontrollerer Federal Reserve?

    http://www.youtube.com/watch?v=NzLIz27GqWs

    Vigtigste spørgsmål i USA’s historie?

    http://www.usagold.com/federalreserve.html

    Federal Reserve kontrollerer amerikanske indkomstskat / finansiering?

    http://www.scionofzion.com/federalreserve.htm

    Ron Paul taler om det?
    ___

    by

    Tore ‘Federal Reserve‘ Toivicco

  2. Jordan Shoes
    9. Sep 2011 10:18
    2

    eg tror fortsat fuldt og fast på at brugen af internet i politik er et glimrende supplement til mødet mellem borger og politiker, men det kan naturligvis ikke erstatte at man mødes i den lokale brugs eller får et brev fra en borger. Jeg har fået mange spændende og inspirerende henvendelser på grund af min blog. Jeg har fra tid til anden spurgt læserne hvad de syntes om bestemte politiske emner – nogle gange har det stået ubesvaret, andre gange har det næsten lagt bloggen ned. Og det var ikke altid til at forudse hvad der gav mange og hvad der gav få

  3. Gucci outlet
    11. Apr 2012 14:02
    3

    Public enterprises [url=http://www.guccisaleoutlet.com/Gucci_Accessories/Gucci_Scarf.html]Gucci Scarf[/url] have been testing the [url=http://www.guccisaleoutlet.com/Index.html]Gucci Outlet[/url] waters of e-commerce, [url=http://www.guccisaleoutlet.com/Index.html]Gucci online[/url] shoe and [url=http://www.guccisaleoutlet.com/Index.html]Gucci Bags[/url] did not follow the crowd, but joined the vendor to support the new policy, with physical stores as a pillar of the [url=http://www.guccisaleoutlet.com/Index.html]Gucci store[/url] brand to survive and develop. 12th [url=http://www.guccisaleoutlet.com/Gucci_Bags-Handbags/Gucci_Indy_Bags.html]Gucci Indy Bags[/url] anniversary in 2012, the [url=http://www.guccisaleoutlet.com/Gucci_Bags-Handbags/Gucci_Positano_Hysteria.html]Gucci Positano Hysteria[/url] value of Baoding city noble [url=http://www.guccisaleoutlet.com/Gucci_Bags-Handbags/Gucci_Babouska_Bags.html]Gucci Babouska Bags[/url] leather production Co., Ltd., [url=http://www.guccisaleoutlet.com/Index.html]Cheap Gucci[/url] to acknowledge the [url=http://www.guccisaleoutlet.com/Gucci_Bags-Handbags/Gucci_D_Gold_Bags.html]Gucci D Gold Bags[/url] consistent support of the consumer 's brand [url=http://www.guccisaleoutlet.com/Index.html]Gucci Handbags[/url] Guccio about Hui Spring " serious [url=http://www.guccisaleoutlet.com/Gucci_Bags-Handbags/Gucci_Wristlet_Bags.html]Gucci Wristlet Bags[/url] activities in Taobao [url=http://www.guccisaleoutlet.com/Gucci_Bags-Handbags/Gucci_Pelham_Bags.html]Gucci Pelham Bags[/url] is across the board [url=http://www.louisvuittonsalesoutlet.com/]louis Vuitton bags outlet[/url] to implement the absolute spike cheap, [url=http://www.guccisaleoutlet.com/Gucci_Bags-Handbags/Gucci_Britt__Bags.html]Gucci Britt Bags[/url] are not people screaming value.Gucci with 18% bought by Chinese visitors, buyers, mostly young people [url=http://www.guccisaleoutlet.com/Gucci_Bags-Handbags/Gucci_Indy_Bags.html]Gucci Indy Bags[/url] around the age of 35, [url=http://www.guccisaleoutlet.com/Gucci_Bags-Handbags/Gucci_Princy_Bags.html]Gucci Princy Bags[/url] won the title [url=http://www.guccisaleoutlet.com/Gucci_Bags-Handbags/Gucci_Clutches-Evening_Bags.html]Gucci Clutches-Evening Bags [/url] of the Gucci generation ". This [url=http://www.guccioutletsalestore.com/]Gucci outlet[/url] shopping spree in the future [url=http://www.designer-outlet-online.com/]designer outlet[/url] will continue to be staged [url=http://www.guccisaleoutlet.com/Index.html]Gucci Sale[/url] intensified also unknown. Some people say it is good [url=http://www.guccisaleoutlet.com/Gucci_Bags-Handbags/Gucci_Abbey_Bags.html]Gucci Abbey Bags[/url] to the domestic market [url=http://www.guccisaleoutlet.com/Gucci_Bags-Handbags/Gucci___Duffle_Bags.html]Gucci Duffle Bags[/url] management, [url=http://www.guccisaleoutlet.com/Gucci_Bags-Handbags/Gucci_New_Jackie_Bags.html]Gucci New Jackie Bags[/url] tax reform, [url=http://www.guccisaleoutlet.com/Gucci_Bags-Handbags/Gucci_Jolicoeur_Bags.html]Gucci Jolicoeur Bags[/url] improve the quality of services [url=http://www.guccisaleoutlet.com/Gucci_Bags-Handbags/Gucci_Jungle_Bags.html]Gucci Jungle Bags[/url] to improve the formation of Forced mechanism.

Benny Engelbrecht
Benny Engelbrecht
- socialdemokraternes forbrugerordfører

Månedsoversigt for indlæg

« May 2018 »
MTWTFSS
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031 

Søg


Tags

Arkiv