Smartlog v3 » Benny Engelbrecht » Stop for SMS-lån
Opret egen blog | Næste blog »

Benny Engelbrecht

- medlem af Folketinget

Stop for SMS-lån

30. May 2008 19:58, Benny-Engelbrecht

Stop for SMS-lånTidligere på ugen var socialdemokraternes forslag om at forbyde SMS-lån sat til behandling i folketingssalen. Det er min partifælle Orla Hav der har stået for udarbejdelsen af forslaget og jeg har fulgt med stor interesse i kampen mod det der mindst af alt ligner åger.

Jeg har fulgt forslaget til dørs med et debatindlæg i dagbladet JydskeVestkysten, der bringes i dag. Debatindlægget er gengivet her:

Stop de smarte lån

Det er smart, det er let, det er hurtigt – og hundedyrt at låne penge via din mobiltelefon. Sms-lånene er nemlig ofte forsynet med så høje årlige omkostninger i procent (ÅOP), at der er tale om ren åger. Jo mindre man låner, des højere bliver renter, gebyrer og andre omkostninger – og sms-lån lægger op til at være små.

Det er skræmmende at sms-låntagere kan lande i en håbløs gæld. Det er blevet for let at låne, og de hurtige forbrugslån frister især de, som i forvejen er svage. Eller de som er for unge til at have viden om udlån af penge.

Nok har forbrugerorganisationerne kørt kampagner for at vække de potentielle låneres opmærksomhed, men det er langt fra nok. Derfor foreslår Socialdemokraterne nu at stoppe mobillånene. Vi vil også indføre et renteloft på 20 pct. i ÅOP, således at ingen bliver fanget i en rente- og af-dragsfælde.

Forbrugerombudsmanden har allerede stillet skærpede krav til udbyderne af mobillån. De må ikke påstå, at man ikke kan fortryde et lån. De skal desuden opfylde de normale krav om oplysninger, således at parterne ved, hvad der er aftalt. Men når området i den grad er plaget af mangel på seriøsitet, god skik og åbenhed, bør det helt lukkes, før alt for mange bliver skadet.

Sagen skal samtidig op i EU, for kapitalmarkedet er globalt. Det betyder at lån over sms også er muligt på tværs af landegrænserne. Danmark kan derfor ikke stå alene, men bør gå foran med et godt eksempel i EU.

www.benny-engelbrecht.dk

Kommentarer

 1. Farmer
  30. May 2008 23:01
  1

  Fint nok, at I tager fat om emnet.

  Men den grundliggende forbrugsfiksering.
  Hvad går vi på det område?

  Holdt forleden på genbrugspladsen ved siden af en trailer, som, blandt meget andet, læssede 3 stk. stort set ubrugte cykler af.

  "Nå, hvad har de cykler så gjort dig?"

  "Der er sq da ingen, der gider cykle med den type gear mere!!"

  Wups, så var det sat på plads!
  Så længe den mentalitet hersker, vil SMS-lån være en truende fælde for den svage.

  Jeg husker, at min drengedrøm, med 4,8 km til skole, var en 3-gears cykel. Den nåede jeg aldrig at få.

 2. Benny Engelbrecht
  31. May 2008 20:19
  2

  @ Farmer: Jeg har for ikke så længe siden købt en brugt cykel i København - det er jo hurtigste måde at komme rundt på. Og når den er af ældre model gider ingen stjæle den - det er så fordelen ved forbrugssamfundet :-)

 3. Morten Therkildsen
  7. Jun 2008 18:03
  3

  Hej Benny,

  Jeg mener ikke nødvendigvis, at et forbud mod SMS-lån er vejen frem, ej heller en indførsel af et generelt ÅOP-loft, der skal gælde for alle lån. Der er alternative muligheder for at begrænse skaden.

  I stedet for at gengive indholdet i artiklerne på min blog, vil jeg henvise dig til www.finansforum.net, hvor jeg kommer nærmere ind på SMS-lån i DK og eventuelle løsningsforslag. Læs lieledes bloggen om begrebet ÅOP.

  Hvis du har kommentarer, må du meget gerne (også) skrive dem på min blog-side. Tak.

 4. Benny Engelbrecht
  9. Jun 2008 22:40
  4

  @ Morten Therkildsen: Tak for kommentaren. Jeg skal studere din side nærmere.

Benny Engelbrecht
Benny Engelbrecht
- socialdemokraternes forbrugerordfører

Månedsoversigt for indlæg

« July 2018 »
MTWTFSS
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031 

Søg


Tags

Arkiv