Smartlog v3 » Benny Engelbrecht » Ufuldstændig sygehusanalyse i JydskeVestkysten
Opret egen blog | Næste blog »

Benny Engelbrecht

- medlem af Folketinget

Ufuldstændig sygehusanalyse i JydskeVestkysten

22. Oct 2007 07:11, Benny-Engelbrecht

I dagens udgave af dagbladet JydskeVestkysten skriver Kirsten Lund Hansen og Poul-Erik Thomsen en helsides analyse af situationen omkring fremtidens akutsygehuse i Region Syddanmark. Hovedvægten er lagt på spørgsmålet om det skal være Vejle eller Kolding og om det skal være Sønderborg eller Aabenraa der skal være akutsygehuse i den østlige del af Jylland. Langt hen ad vejen er analysen grundig og sober, men et meget væsentligt punkt mangler – mere om det senere.

De to journalister slår nemlig grundlæggende fast at udover de rammer der er udstukket af regeringen er der en ”sygehusgrundlov”, som de benævner den. En ”sygehusgrundlov” der er udstukket af befolkningen ”hvor der i dag er et stort flertal, der går ind for, at kvalitet er vigtigere end nærhed,” som de to skriver.

I den sammenhæng er det yderst interessant at gennemgå de mange debatindlæg, der har været fremme i hele perioden op til den forestående afgørelse. Næsten alt handler om geografi, placering og nærhed, mens det er mere sjældent at opleve de mere faglige argumenter.

I Hansen og Thomsens analyse slås det derefter fast at: ”Sønderjylland er den største bidragyder til sygehusdramaet. Selvfølgelig er der en chance for, at ét sygehus bliver den store vinder, men der er også en risiko for, at Sønderborg, Aabenraa, Haderslev og Tønder alle ender som tabere. Ikke her og nu, men om ganske få år.”

Når dette argument fremdrages, med klart sigte til Sønderborg Sygehus, som nogle frygter ikke er en fremtidssikret løsning, mangler jeg et meget væsentligt argument, som også tidligere er fremdraget på denne weblog. Hvis en afgørelse skulle falde ud til fordel for Aabenraa Sygehus, vil den tid der går mellem afgørelsen bliver truffet og til et nyt sygehus er parat til at overtage de mange medarbejdere der skal flytte arbejdsplads, betyde at mange helt vil forlade det sønderjyske sygehusvæsen. Det vil reelt betyde at Sønderjylland vil være stillet langt ringere end i dag i en 10 – 15 års periode.
Gennem flere uger har vi oplevet JydskeVestkysten fremdrage spørgsmålet om afstand optagegrundlaget i Sønderjylland i sygehusdebatten. Her er det interessant at opleve JydskeVestkystens lokalredaktør i Sønderborg, Steen Christensen, der i gårsdagens avis havde en egen kommentar til det emne. Her konkluderer han meget kontant: ”Jeg ved, det er rigtigt, at afstandene intet betyder. Jeg har været til behandling på Odense Universitets Hospital i hvert fald 10-12 gange det seneste halve år. Og jeg er glad for mit dygtige team i Odense – og tilbringer gerne timer i kø på motorvejen hen over Fyn for at få den bedste behandling. Så altså – om den halve time ekstra på vejen: Hvis I vil tages alvorligt, så drop det argument.”

Afslutningsvis må jeg konstatere at Hansen og Thomsen i deres analyse i JV i dag, stiller spørgsmålstegn ved sammenholdet i den socialdemokratiske og den konservative gruppe, der sammen med en løsgænger og en borgerlisterepræsentant udgør det flertal på 21 mod 17, der findes i regionsrådet for tiden. Pudsigt nok stiller de to journalister ikke spørgsmålstegn ved om gruppedisciplinen i Venstres gruppe kan holde til at der er uenighed om placeringen af et kommende sønderjysk sygehus.

Hvis du ikke har abonnement til dagbladet JydskeVestkysten, kan du købe adgang online via www.jv.dk - de bragte citater stammer fra JydskeVestkystens udgaver 21/10 og 22/10.

www.benny-engelbrecht.dk

Kommentarer

 1. JC
  22. Oct 2007 13:45
  1  Jamen hvis afstanden er så ligegyldig, hvorfor så overhovedet bygge et akutsygehus i Sønderborg eller Aabenraa ?

  Hvorfor ikke bare tage til Odense, som du selv siger finder den afgørende behandling jo sted i ambulancen ?

  Afstanden er jo ifølge dig ikke noget argument.


  10-15 år for et sygehus i Aabenraa ? hvorfor ikke 25 år ??
  Når danfoss kan bygge en kæmpekolos ved motorvejen på et halvt års tid, burde det også være muligt at bygge et sygehus på 2-3 år....hvis man vil.
  Hvis man ikke vil er jeg da enig i at det kan tage lang tid.

  Et sygehus i Sønderborg ville blot være en lappeløsning, hvorfor ikke tage den bedste langsigtede løsning.

  Uanset om du kun mener der vil være et par km. kortere i gennemsnit til Aabenarra er der store inbyrdes foreskelle.
  Naturligvis er afstanden fra Aabenraa til Sønderborg den samme som fra Sønderborg til Aabenraa og da der bor relativt mange mennesker i de 2 områder vil den gennemsnitlig foreskel i afstand virke knap så stor.
  Men her tager du ikke højde for spredningen..... en masse mennesker kommer til at betale for den ekstar afstand og det bliver ikke borgere fra hverken Aabenraa eller Sønderborg, da de på sin vis "ophøver" hinanden. De ekstar kilometer bliver især fordelt vest og nordover således at (et skud i tågen) 20-25% får langt længere til sygehuset.
  Står du med den enefor i ovnen og den anden i fryseren har du det jo også ganske glimrende gennemsntiligt.


  Aabenraa er klart det mest fornuftige og centrale sted at palcere et sygehus for alle i sønderjyllend fremfor Sønderborg helt nede i den ene ende ude i et hjørne.

 2. Benny Engelbrecht
  22. Oct 2007 16:24
  2

  Kære JC.

  Jeg må bede dig lidt tydeligere identificere dig selv. Jeg vil bede dig respektere at jeg, og de øvrige læsere af denne weblog, gerne vil vide hvem der deltager i debatten.

  Med venlig hilsen

  Benny Engelbrecht

 3. Per Pohlmann
  25. Oct 2007 00:41
  3

  Uden at skulle blande mig for meget i den lokale strid omkring sygehusenes placering, vil jeg dog påpege en ting, Sønderborg har sergentskolen for hæren, og når der sker uheld (og uheld sker, selvom man gør meget for at mindske dem) så vil der være en "møj" længre vej til Åbenrå, end til Sønderborg, udover dette mener jeg også at Sønderborg har en bedre infrastruktur, hvis man ikke selv har ekspertisen, og skal overføre patienten, enten via ambulance eller helikopter.

Benny Engelbrecht
Benny Engelbrecht
- socialdemokraternes forbrugerordfører

Månedsoversigt for indlæg

« June 2018 »
MTWTFSS
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Søg


Tags

Arkiv