Smartlog v3 » Benny Engelbrecht » Velkommen til en ny avis
Opret egen blog | Næste blog »

Benny Engelbrecht

- medlem af Folketinget

Velkommen til en ny avis

24. Sep 2008 08:36, Benny-Engelbrecht

Ny avis på nettetVi har fået en ny avis i Danmark. Faktisk er det en side på nettet, men derfor er det en avis alligevel. Den hedder ligetil.nu. Avisen skriver let og ligetil omdøgnets nyheder. Den skriver i korte sætninger og med lette ord, så svage læsere kan følge med. Avisen bliver skrevet ud fra dagens telegrammer fra Ritzaus Bureau, så kvaliteten er i orden.

Fordelen ved ligetil.nu er, at alle kan være med. Man får et hurtigt overblik over det skete, uanset om man læser normalt eller langsomt. Desuden kan siden bruges af andre end bare ordblinde og folk med andre læseproblemer. Børn og unge kan jo med fordel tjekke dagens nyt. Når nu alle børn alligevel er små computer-eksperter, kan de også få letlæste nyheder fra nettet. De er lettere end avisers, radioers og tvs hjemmesider med nyheder. De vil få en baggrund for at forstå, hvad der står på andre ”voksne” hjemmesider med nyheder.

En anden målgruppe kan bestemt være dem, der kommer fra andre lande. Af en eller anden grund er det meget vanskeligt for andre medier at tilbyde indvandrere lette nyheder. Derfor sidder deres parabol-antenne og peger på tv-kanaler med arabiske eller tyrkiske udsendelser. Det lærer man ikke meget om det danske samfund af. Altså vil ligetil.nu også være et sted, hvor nye danskere kan læse nyt fra og om Danmark.

Man kan spørge sig selv, hvorfor der først nu kommer et tilbud til de læsesvage og andre grupper.
Man siger, at hver fjerde dansker har svært ved at læse. Det er mange, og desværre går mange ud af skolen uden at være en sikker læser. Jeg skal ikke her komme med løsninger på det problem. Men jeg vil slå fast, at de mange svage læsere er et problem. Vel at mærke et overset problem, fordi det ikke er synligt. Du kan ikke se på en pige, at hun ikke forstår ordene på vejskiltene. Du kan ikke se på din kollega, at han ikke kan nå at læse underteksterne på tv.

Der skal gøres endnu mere for de læsesvage. De behøver ikke skamme sig og gemme deres problem. For de fleste kan blive bedre til at læse. Og det behøver ikke at tage lang tid. Men hvis man har valgt læsningen fra, så kan man heller ikke øve sig og blive bedre. Det er en ond cirkel. Derfor er ligetil.nu en god nyhed.

For folkestyret er det et problem, hvis én ud af fire mennesker læser for dårligt. De læsesvage kan blive hægtet af demokratiet, når de ikke kan få samme informationer som resten af befolkningen. De vil ikke forstå, hvad der sker og hvorfor. De vil være ude af stand til at være kritiske, og de vil træffe beslutninger på et spinkelt grundlag. Det kan være svært nok for andre.

Så melder spørgsmålet sig: Hvorfor skriver medierne ikke, så flere forstår nyhederne? Kan aviserne ikke komme de læsesvage i møde? De ny gratisaviser skriver allerede kort – dem der vel at mærke er tilbage. Kan de ikke også skrive enkelt? Det udelukker ikke, at man så andre steder i aviserne kan skrive mere indviklet. Aviserne taber købere. Mange ”holder avis” ved at læse nettets mange nyhedssider. Var det ikke en idé at gøre medierne lidt lettere at læse og forstå? Ligetil.nu har i hvert fald taget hul på et problem, og man må ønske dem held og lykke.

Og så skal jeg for en god ordens skyld beklage at jeg ikke selv er god nok til selv at skrive meget kort og letforståeligt.

www.benny-engelbrecht.dk

Kommentarer

 1. Benny Engelbrecht
  24. Sep 2008 15:11
  1

  Der var en fejl i linket i denne artikel. Det er nu rettet.

 2. cheap jordans
  21. Dec 2010 03:43
  2

  *Din artikel er fremragende, er stor, jeg kan lide det!

 3. Canada Goose Norge
  1. Dec 2011 02:04
  3

  Tenker å kjøpe en eiendom i Canada? Deretter må du lese vår guide til å kjøpe en eiendom i Canada.<a href="http://www.canada-goose-norge.org" title="Canada Goose Norge">Canada Goose Norge</a>

Benny Engelbrecht
Benny Engelbrecht
- socialdemokraternes forbrugerordfører

Månedsoversigt for indlæg

« June 2018 »
MTWTFSS
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Søg


Tags

Arkiv